Inhoud

zelfzorg kind kijkt filmpje op mobiel

Zelfzorg en balans in schermtijd voor kinderen

Inhoud

Wanneer is schermtijd voor kinderen oke?

Schermtijd het eeuwenoude vraagstuk dat moeders al generaties lang plaagt: wanneer is het acceptabel om je kind voor de tv te planten? Wel, lieve mama, ik sta hier klaar om te verkondigen dat het antwoord is: wanneer je het gewoon nodig hebt!

Ja, je leest het goed. Het is tijd om die schuldgevoelens overboord te gooien en de kracht van zelfzorg te omarmen. Want laten we eerlijk zijn, moeder zijn is geen makkie. Het is een 24/7 baan zonder ziektedagen, zonder vakantie en zonder een baas die je vertelt wanneer je even moet pauzeren. Dus als een beetje schermtijd nodig is om je verstand te behouden, so be it!

Natuurlijk betekent dit niet dat je je kind urenlang voor de tv moet parkeren. Matigheid is de sleutel, uiteraard. Maar af en toe een aflevering van “Paw Patrol” of “Peppa Pig” zal je kind echt geen kwaad doen. Sterker nog, het zou zelfs voordelen met zich mee kunnen brengen.

Dus Master de kunst van langdurig tv-kijken voor kinderen.

Ah, en hoe het zit met het mysterie van langdurig tv-kijken voor kinderen! Houd je vast, want ik ga je de gouden regels onthullen. De algemene richtlijn is om ervoor te zorgen dat kinderen niet eindeloos naar het scherm staren zonder pauze te nemen. Het belangrijkste is om een gezonde balans te vinden en de schermtijd te beheren. En wanneer jij het iets langer nodig hebt om zelf op te laden, is er niets mis mee. Zie het maar als jou “pedagogische hulpmiddel”.

Tips voor schermtijd

Dus, hier zijn een paar tips om je te helpen bij het beheersen van de kunst van langdurig tv-kijken voor kinderen:

  • De belangrijkste regel is eigenlijk de 20-2 minuten regel. De 2 staat eigenlijk voor 2 uur buiten spelen. Dit omdat daglicht bijziendheid helpt voorkomen. Dus ga na en dag met langer filmpjes kijken vooral ook naar buiten (hoeft geen 2 uur achter elkaar te zijn natuurlijk).
  • Minimaal 30 centimeter afstand. Dus plaats het device ergens, waar je kind het niet steeds verplaats, of dichterbij kan gaan zitten.
  • Beperk schermtijd het liefste tot halve wegen de middag omdat het weer effect heeft op de slaapkwaliteit van je kind. Het blauwe licht van schermen verstoort de aanmaak van slaaphormoon melatonine. Dus hoe later je kind erop zit, hoe meer invloed het heeft om zijn/haar nachtrust.
  • Stel duidelijke regels: Creëer samen met je kinderen duidelijke regels over de hoeveelheid tijd die ze aan tv-kijken mogen besteden. Maak er een leuke activiteit van door bijvoorbeeld samen een kleurrijke poster te maken met de regels.
  • Tijdsbeheer: Gebruik een timer of een stopwatch om de schermtijd te beheren. Stel een redelijke tijdslimiet in, zoals 30 minuten of een uur, en geef je kinderen een waarschuwing wanneer de tijd bijna om is.
  • Pauzes zijn belangrijk: Moedig je kinderen aan om regelmatig pauzes te nemen tijdens het tv-kijken. Dit kan elke 20 minuten zijn, zoals de algemene richtlijn suggereert, maar het kan ook flexibel zijn, afhankelijk van de behoeften van je kinderen. Maar wel belangrijk, aangezien het effect heeft op de hersenen.
  • Actieve pauzes: Maak van de pauzes een actieve en leuke ervaring. Moedig je kinderen aan om op te staan, te rekken, even rond te rennen of een dansje te doen. Dit helpt om de bloedsomloop op gang te brengen en de ogen te ontspannen na intensief schermgebruik.
  • Interactie: Moedig je kinderen aan om tijdens het tv-kijken interactie te hebben met de inhoud. Stel vragen, bespreek de personages en de verhaallijn, en moedig hun creativiteit aan door hen bijvoorbeeld te vragen hun eigen einde voor te stellen.
  • Kies kwaliteitsvolle inhoud: Selecteer zorgvuldig de tv-programma’s of films die je kinderen mogen kijken. Kies educatieve programma’s die hen iets kunnen leren, zoals over dieren, wetenschap of geschiedenis. Zo wordt schermtijd ook leerzaam.
  • Ouderlijk toezicht: Blijf betrokken bij het tv-kijken van je kinderen. Bekijk samen met hen af en toe een programma en bespreek wat ze ervan vinden. Dit helpt om een gezonde interesse in hun mediagebruik te bevorderen.

Conclusie

TV kijken kan een geweldige manier zijn voor kinderen om te ontspannen en tot rust te komen (met uitzonderingen daar gelaten) na een lange dag vol spelen en leren. Bovendien zijn veel programma’s tegenwoordig educatief en kunnen ze je kind waardevolle levenslessen bijbrengen (denk maar bijvoorbeeld aan het zandkasteel of Freek Vonk!).

En laten we vooral de voordelen voor jou, lieve mama, niet vergeten. Soms heb je gewoon een paar minuten rust en stilte nodig om jezelf op te laden. Misschien wil je een lange douche nemen of een hoofdstuk lezen van dat boek waar je al eeuwen aan wilt beginnen. Wat het ook is, voel je alsjeblieft niet schuldig over het nemen van die tijd voor jezelf. Je verdient het.

Dus, kort samengevat: het is helemaal oké om je kind af en toe voor de tv te parkeren. Zolang je het niet gebruikt als vervanging voor het echte ouderschap (maar als pedagogisch hulpmiddel), zit je gewoon goed. En onthoud, voor jezelf zorgen is net zo belangrijk als voor je kleintjes zorgen.

Herstel van overmatige stress als moeder

Kom je er niet meer uit en heb je het gevoel dat je overbelast bent? Heb je al van alles geprobeerd en niets heeft tot nu toe echt geholpen? Je wilt weer de moeder worden die je altijd al voor ogen had, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Met ruim 19 jaar ervaring binnen de hulpverlening en overige gebundelde kennis,  heb ik een online cursus gemaakt, om methodisch in 7 stappen, stap voor stap vooruit te komen. 

Door de stappen ga je ontdekken dat

  • Je weer energie krijgt
  • Je jouw grenzen beter kan bewaken
  • Je weer plezier krijgt in de dingen die je doet
  • Je aankan wat er op je pad komt, zonder emotioneel uit balans te raken

Wat ik weet, gun ik jou ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Download gratis 👇🏼

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

mockup checklist gelijkwaardig ouderschap
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Boekomslag nieuwsbrief 'verfrissende bries'
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het boekje naartoe sturen?

Boekomslag 53 tips om stress te verminderen