Inhoud

Onzekere vrouw kijkt in de camera

Zelfvertrouwen voor moeders: 3 gouden tips

Inhoud

Moeders met zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen voor moeders, het hebben van zelfvertrouwen als moeder is absoluut van onschatbare waarde, maar hoe kun je dat versterken? Soms lijken andere ouders altijd wel een mening klaar te hebben over jouw opvoedingskeuzes, “ligt jou kind nog bij je in bed” “waarom geef je je kind geen borstvoeding?” , of je er nu om vraagt of niet. En dat kan behoorlijk wat onzekerheid met zich meebrengen. Alsof dat nog niet genoeg is, kan het ook gebeuren dat je het niet eens bent met je partner over de opvoeding. En hoewel je weet dat jouw mening en visie van groot belang zijn, kunnen dit soort situaties ervoor zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen en het gevoel krijgt dat je als moeder niet goed genoeg bent. Gelukkig is het een geruststelling om te weten dat andere moeders dit ook doormaken, maar het is belangrijk om te begrijpen waarom dit je uit balans brengt.

Tips voor meer zelfvertrouwen

Hier zijn 3 gouden tips die je een flinke dosis zelfvertrouwen kunnen geven. En hey, met een vleugje humor erbij maakt het allemaal een stuk leuker! 

Tip 1: Accepteer

Laten we eerlijk zijn, het ouderschap is een grote chaos waarin we allemaal maar wat aanrommelen. Maar het is belangrijk om te beseffen dat alle moeders angsten en onzekerheden hebben. Het lijkt wel alsof we constant in een wedstrijd zitten. Geen enkele moeder heeft haar leven perfect op orde. Dus als je ooit het gevoel hebt dat je de enige bent die soms een pyjama-dag heeft of dat je kinderen af en toe een ietwat dubieuze maaltijd voorgeschoteld krijgen (lees: pannenkoeken als ontbijt, lunch én avondeten), weet dan dat je absoluut niet alleen bent. Laten we die competitieve Instagram-posts van gestileerde huishoudens met perfect gekamde kinderen gewoon negeren. We zijn allemaal een beetje chaotisch en dat is helemaal oké! 

Korte oefening

Hier een korte oefening om acceptatie te omarmen te midden van het dagelijkse chaos van het moederschap. Sluit je ogen en stel je voor: een woonkamer vol speelgoed, een keuken vol kruimels en een wasmand die uitpuilt als een vulkaan. Je gaat het niet opruimen, maar simpelweg accepteren. Ja, je hoort het goed. Laat die perfectie even los en omarm de schoonheid van een ‘niet-perfecte’ chaos.

Dus daar ga je. Staar naar die speelgoedhoop en zeg met een glimlach op je gezicht: ‘Ik accepteer dat mijn woonkamer een speelparadijs is voor mijn kleine avonturiers.’ Kijk naar die kruimels op de vloer en fluister liefdevol: ‘Ik accepteer dat mijn kinderen genieten van hun maaltijden, zelfs als het een smulpartij is.’ En aanschouw die wasmand die op het punt staat te exploderen en zeg vol overgave: ‘Ik accepteer dat het moederschap soms een was-uitdaging is.’

Het is tijd om te lachen om de chaos en te omarmen wat het betekent om een moeder te zijn.

Tip 2: Bewust

Nu is het tijd om bewust te worden van je gevoelens. Soms heb je geen idee waar die angsten eigenlijk vandaan komen. Ligt het aan jouw capaciteiten als moeder, ben je bang om niet goed genoeg te zijn of ben je gewoon bang voor een torenhoge berg wasgoed die nooit lijkt te slinken? Logisch dat je niet altijd weet waar je gevoelens vandaan komen, aangezien ongeveer 95% van onze gedachten en gevoelens gebeurt zonder dat we er bewust van zijn. Ja, je leest het goed, we hebben een heleboel dingen aan de gang in ons hoofd zonder dat we het doorhebben. Daarom is het de truc om te leren hoe hier achter te komen. Zorg dat je meer bewust bekwaam wordt. De dingen die namelijk in je hoofd gebeuren, hebben namelijk direct effect op je lichaam. Er kunnen verschillende klachten ontstaan door alles wat er in je hoofd zich afspeelt, denk maar aan fysieke klachten zoals hoofdpijn, rugklachten, spierspanning, enzovoort.

Dus begin te onderzoeken waar je gevoelens vandaan komen. Dit zit ergens diep in je brein, in je onderbewuste. Het is een beetje als het zoeken naar die ene verdwaalde sok in de wasmand. Het gaat er niet om dat je een diepgaande analyse maakt. Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal al genoeg aan ons hoofd met het jongleren van luiers, boterhammen en bedtijden. Dus laten we het lekker luchtig houden en die gedachten een beetje beter leren kennen. Stel jezelf na je antwoord op de vraag waar je bang voor was de volgende vraag: “en dan”?… Het lijkt misschien simpel, maar deze magische woorden kunnen je helpen om te ontdekken wat je werkelijke angst is. Is het een angst over jezelf, zo’n typische “ben ik wel goed genoeg?”-angst, of is het gewoon een “oh nee, het is gewoon te veel!”-angst?

Laten we eens een voorbeeld nemen. Stel, je bent bang dat je als moeder tekortschiet omdat je niet altijd genoeg quality time hebt met je kinderen. Oké, dat is een eerlijke angst. Maar laten we nu de magische woorden gebruiken: “en dan?”… En dan realiseer je je misschien dat je bang bent dat je kinderen zich later niet geliefd zullen voelen of dat ze belangrijke momenten zullen missen. Ah, kijk nu komen we ergens! 

Probeer dit voor jezelf uit, en zeg dat het oké is dat dit je gevoel is. Het gaat erom dat je je meer bewust wordt.  

Tip 3: Durf

En nu komt het moment waarop je moet durven. Wees moedig en durf kwetsbaar te zijn. Je kent vast wel dat gevoel wanneer je op een speelafspraak bent en je kind besluit om zichzelf om te toveren tot een wandelende modderpoel. Je voelt de blikken van de andere ouders op je gericht terwijl je met een wanhopige glimlach probeert te redden wat er te redden valt. Maar hier is de clou: andere moeders maken ook van die momenten mee. Ze zijn net zo bang om af te gaan als jij, of zelfs nog banger. Dus waarom niet gewoon toegeven dat het soms een totale chaos is? Door je kwetsbaar op te stellen en te delen dat je ook weleens faalt, zul je merken dat er een connectie ontstaat met andere moeders die precies hetzelfde doormaken. 

#challenge #connectie #deel: kies een thema die je ingewikkeld vindt of het gevoel hebt dat je faalt. Deel dit met een andere moeder, je zal zien dat de ander zich of herkent of zelf met een ander voorbeeld komt.  

Conclusie

Vergeet niet om te lachen om de grappige momenten van jouw eigen en andere imperfecte ouders die ook weleens falen. Laten we deze momenten #NORMALISEREN, want alle ouders zitten in hetzelfde schuitje, ongeacht hoe groen het gras lijkt aan de overkant.  

Met deze tips in je achterzak  kan je meer zelfvertrouwen als moeder ontwikkelen. Dus gooi die onzekerheid de deur. Je bent uniek en geweldig precies zoals je bent. 

Herstel van overmatige stress als moeder

Kom je er niet meer uit en heb je het gevoel dat je overbelast bent? Heb je al van alles geprobeerd en niets heeft tot nu toe echt geholpen? Je wilt weer de moeder worden die je altijd al voor ogen had, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Met ruim 19 jaar ervaring binnen de hulpverlening en overige gebundelde kennis,  heb ik een online cursus gemaakt, om methodisch in 7 stappen, stap voor stap vooruit te komen. 

Door de stappen ga je ontdekken dat

  • Je weer energie krijgt
  • Je jouw grenzen beter kan bewaken
  • Je weer plezier krijgt in de dingen die je doet
  • Je aankan wat er op je pad komt, zonder emotioneel uit balans te raken

Wat ik weet, gun ik jou ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Download gratis 👇🏼

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

mockup checklist gelijkwaardig ouderschap
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Boekomslag nieuwsbrief 'verfrissende bries'
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het boekje naartoe sturen?

Boekomslag 53 tips om stress te verminderen