Inhoud

Moeder heeft briefje help me!

Samen opvoeden

Inhoud

Samen opvoeden voorkomt overbelasting

Samen opvoeden voorkomt overbelasting. Hulptroepen, waar zijn jullie? In het leven van een moeder zijn er momenten waarop de last van verantwoordelijkheid en de eisen van het dagelijks leven overweldigend kunnen zijn. Als moeder heb je het gevoel dat je altijd op het randje van een zenuwinzinking balanceert. En dan heb ik het niet alleen over het opvoeden van je kinderen, maar ook over het huishouden, werk en sociale verplichtingen. Voor die overbelaste moeders zijn er kostbare hulptroepen beschikbaar. 

Verschillende soorten ondersteuning

Gelukkig zijn er hulptroepen die je kunnen helpen. Of toch niet? Nou, laten we eens kijken naar de hulptroepen die we meestal hebben en hoe ze soms meer problemen veroorzaken dan oplossen.

  • Ah, de partner. Dat wezen dat je ooit hebt gekozen als levenspartner, maar dat nu meer lijkt op een extra kind dat je moet opvoeden. “Schat, wil je alsjeblieft de afwas doen?” vraag je beleefd. “Ja hoor, ik doe het zo,” antwoordt hij terwijl hij zich omdraait en zijn oren lijkt te sluiten voor verdere communicatie. Of nog erger, “wil je morgen oppassen?” Uhhhh hallo, een partner past niet op, dat doet de oppas! Een partner zou zijn taken net zo serieus moeten nemen als wanneer jij alleen met de kinderen bent. Resultaat: je staat er (gevoelsmatig) nog steeds alleen voor. Misschien moeten we ze voorzien van een speciale bril die ze in één oogopslag de vieze vaat laat zien of de spullen die op de trap naar boven liggen laat zien, want anders lijken ze het gewoon niet te zien! Is het ouderschap gelijkwaardig, doe samen de checklist en kom hier achter. 
  • Maar misschien kunnen de schoonouders je helpen? Ze hebben tenslotte al opvoedervaring. Maar zodra ze de kleine spruit in hun armen hebben, veranderen ze in een soort overenthousiaste schoonouders die alles toelaten wat jouw partner vroeger niet mocht. Met als gevolg dat je een grenzeloos overactief kind mee naar huis krijgt. Het lijkt wel alsof ze proberen om hun eigen kindertijd over te doen, maar dan met jouw kinderen. Misschien moeten we ze een handleiding geven met een lijst van “Wat wel te doen” en “Wat absoluut niet te doen” als ze met de kleinkinderen zijn.
  • Oké, dan blijft er nog de oppas over. Maar waar vind je een oppas die niet alleen betrouwbaar is, maar ook een beetje verstand heeft van opvoeden? Je hebt geen zin in een oppas die de hele avond op haar telefoon zit en je kinderen ondertussen maar hun gang laat gaan. En als ze dan eindelijk besluit om iets te doen, is het iets waar jij niet blij mee bent. “Oh, ze hebben net een nieuwe game ontdekt en ik dacht dat het wel leuk zou zijn om ze daar de hele avond zoet mee te houden.” Ja, bedankt oppas, nu heb ik de rest van de avond te maken met hyperactieve kinderen.

Gelukkig zijn er naast deze bovenstaande voor de hand liggende hulptroepen (waarbij je soms iets meer voorwerk moet doen, dan je zou willen), meerdere vormen van hulptroepen. Daarnaast kan je met de bovenstaande hulptroepen ook aan de slag.

Met andere woorden soms heb je echt meer hulp nodig dan wat je nu ontvangt (of hebt gecreëerd). Daarom gaan we op ontdekkingstocht door de drie categorieën van hulptroepen, gebaseerd op hun nabijheid en professionaliteit.

In de categorie “Naasten en informeel” vinden we de onverschrokken partner, familieleden en vrienden. Ze staan altijd voor je klaar met een schouder om op uit te huilen, een luisterend oor en een onbeperkte voorraad chocolade. Ze zijn als je persoonlijke cheerleaders, klaar om je op te peppen als je energie op begint te raken. En laten we eerlijk zijn, niemand kan beter een potje roddelen tijdens een kopje koffie dan je beste vriendin!

Vervolgens hebben we de categorie “Dichtbij en informeel”. Hier vinden we een kleurrijk gezelschap van buren, ouders van klasgenootjes, ouders van sportvriendjes, collega’s en nog veel meer. Deze fantastische mensen vormen een ondersteunend netwerk dat altijd om de hoek te vinden is. Ze zijn als een leger van zij-aan-zij-moeders, klaar om te helpen met het organiseren van speeldates, het delen van carpoolbeurten en het uitlenen van een kopje suiker (of een wijntje). Vergeet ook niet de hilarische YouTube-moeders die je laten lachen terwijl je stiekem een moment voor jezelf neemt! Lachen geeft je namelijk een goede dosis endorfine, wat positief effect heeft op je gemoedstoestand. Het ontspant je spieren en zorgt dat je stresshormonen adrenaline en cortisol omlaaggaan.

En laten we vooral niet de categorie “Beschikbaar en formeel” vergeten. Hier vinden we de professionals die gespecialiseerd zijn in het bieden van hulp aan overbelaste moeders. We hebben de MAMA in balans coach, de opvoedingsondersteuner, de psycholoog, de leerkracht, de sportcoach en nog veel meer. Ze zijn als een team van experts die klaarstaan om je te helpen jongleren met het ouderschap, je zelfvertrouwen te boosten en je te helpen naar innerlijke rust. Ze zijn de gidsen op je reis naar het moederschap met een grote glimlach op hun gezicht en een flinke dosis humor.

Verschillende vormen van ondersteuning

Verschillende soorten hulptroepen staan paraat om overbelaste moeders te ondersteunen. We gaan eens kijken naar de verschillende vormen van ondersteuning die je van ze kunt krijgen.

  • Emotionele ondersteuning: Stel je voor, een wereld waarin je je opvoedvragen kunt delen en een luisterend oor kunt vinden. Een wereld waarin je ervaringen kunt uitwisselen en wederzijdse erkenning krijgt. Ja, dat is emotionele ondersteuning! Het kan je helpen om opvoedvragen in perspectief te plaatsen en vertrouwen te krijgen. En raad eens? Het kan zelfs leiden tot een groter gevoel van zelfvertrouwen en effectiviteit als ouder. Dus, ga lekker roddelen met je beste vriendin en ontdek dat je er niet alleen voor staat!
  • Praktische ondersteuning: Hier komt de praktische hulptroep. Ze staan klaar om je te helpen met het opvoeden en verzorgen van je kinderen. Denk aan structurele ondersteuning, zoals hulp bij het naar school gaan, of incidentele praktische ondersteuning, zoals oppassen. Ze zorgen ervoor dat je niet alles alleen hoeft te doen. En dat betekent meer energie, minder stress en een gevoel van controle. Dus zeg ja tegen die helpende handen en krijg weer grip op de situatie!
  • Informatieve ondersteuning: Als het gaat om advies, tips en informatie, zijn de hulptroepen er om je te helpen. Ze bieden nieuwe invalshoeken voor de uitdagingen waar je mee te maken hebt. Of het nu gaat om het vinden van alternatieve manieren om met moeilijke situaties om te gaan of gewoon het beantwoorden van je vragen, ze hebben de antwoorden. En raad eens waar je die kunt vinden? Yep, het internet! Een schatkist vol informatie die binnen handbereik is. Dus duik erin en ontdek een wereld van kennis!
  • Sociale steun: Hier komen de invloedrijke anderen, klaar om je te voorzien van voorbeelden en advies over gedrag, normen en waarden. Ze fungeren als jouw rolmodellen in de opvoeding en kunnen je helpen om beslissingen te nemen zonder onzeker te zijn. Dus laat je inspireren door die ene buurvrouw die altijd haar kinderen onder controle lijkt te hebben en geef je opvoeding een sociale boost!

Voordelen van ondersteuning

Naast de steun die je van je hulptroepen kan krijgen zorgt het ook voor:

  • Het verminderde stress: Door taken en verantwoordelijkheden te delen, kun je de stress verminderen die gepaard gaat met alle ballen die jij hoog moet houden. Hierbij kan je denken aan een betrouwbare oppas, maar ook bijvoorbeeld huishoudelijke hulp.
  • En meer tijd voor jezelf: Door hulptroepen in te schakelen, kun je tijd vrijmaken voor jezelf. Het is belangrijk om af en toe te ontspannen, je batterijen op te laden en je eigen behoeften te vervullen. Dit stelt je in staat om een gelukkigere en evenwichtigere moeder te zijn.  Dus meer in balans. Je zou zelf de momenten dat je je kinderen wegbrengt naar sport, even tijd voor jezelf kunnen nemen.

Conclusie

Dus, overbelaste moeders, onthoud dat je niet alleen bent. De hulptroepen, ook als de ondersteuning nog niet ideaal lijkt, ze nemen iets uit handen. Accepteer dat je misschien alles eerst goed moet uitleggen of de ander het niet zoals jou zou doen, maar geniet vooral van het moment of de taak die je op dat moment niet zelf hoeft te doen. De hulptroepen staan voor je klaar met emotionele steun, praktische hulp, waardevolle informatie en sociale ondersteuning. Omarm ze en maak gebruik van hun krachten. Samen kunnen jullie de uitdagingen van het moederschap aan, met een grotere glimlach op je gezicht en een hart vol liefde. Ben je benieuwd naar het verschil tussen praten met een vriend of praten met een coach, kijk dan hier. 

Lieve mama, heb je hulptroepen nodig en weet je niet hoe je dit moet aanpakken omdat het tot nu toe niets heeft opgeleverd. Laat mij dan je eerste hulptroep zijn. 

Herstel van overmatige stress als moeder

Kom je er niet meer uit en heb je het gevoel dat je overbelast bent? Heb je al van alles geprobeerd en niets heeft tot nu toe echt geholpen? Je wilt weer de moeder worden die je altijd al voor ogen had, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Met ruim 19 jaar ervaring binnen de hulpverlening en overige gebundelde kennis,  heb ik een online cursus gemaakt, om methodisch in 7 stappen, stap voor stap vooruit te komen. 

Door de stappen ga je ontdekken dat

  • Je weer energie krijgt
  • Je jouw grenzen beter kan bewaken
  • Je weer plezier krijgt in de dingen die je doet
  • Je aankan wat er op je pad komt, zonder emotioneel uit balans te raken

Wat ik weet, gun ik jou ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Download gratis 👇🏼

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

mockup checklist gelijkwaardig ouderschap
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Boekomslag nieuwsbrief 'verfrissende bries'
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het boekje naartoe sturen?

Boekomslag 53 tips om stress te verminderen