Inhoud

checklist gelijkwaardig ouderschap

Gelijkwaardig ouderschap: teamwork voor gevorderden!

Inhoud

Gelijkwaardig ouderschap

Aah, het ouderschap, gelijkwaardig ouderschap. De meest uitdagende, maar ook meest bevredigende baan ter wereld. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat kinderen hebben geen kinderspel is . Het vergt tijd, energie en veel, heel veel luiers. Maar hey, geen zorgen! In deze blog gaan we het hebben over gelijkwaardig ouderschap en hoe je als team kunt samenwerken om je kinderen op te voeden zonder dat samenwerken veranderd in strijd.

Wat is gelijkwaardig ouderschap

Dus, gelijkwaardig ouderschap, wat betekent dat eigenlijk? Het betekent simpelweg dat jullie als ouders samenwerken om de opvoeding van jullie kinderen op rolletjes te laten lopen. Samen maken jullie afspraken over wie welke verantwoordelijkheden op zich neemt. En nee, deze verdeling is niet gebaseerd op wie het beste kan jongleren met pindakaasboterhammen of wie de meeste Peppa Pig-liedjes uit zijn hoofd kent. Het draait om eerlijkheid en gelijkwaardigheid.

Waarom is gelijkwaardig ouderschap zo belangrijk? Wel, het zorgt ervoor dat de lasten eerlijk verdeeld zijn. Want laten we eerlijk zijn, het ouderschap kan behoorlijk stressvol zijn. Als één ouder zich uitgeput voelt of niet zo blij in z’n vel zit, kan de andere ouder te hulp schieten. En dan bedoelen we niet alleen praktische hulp, maar ook een flinke dosis emotionele steun. Dat je het gevoel hebt dat je gewaardeerd wordt en je erkent wordt in de dingen die je doet (ook de niet zichtbare dingen). Jullie gemeenschappelijk doel is namelijk om jullie kinderen te ondersteunen in het opgroeien naar gezonde volwassenen in hun eigen unieke zijn.

Belangrijke onderwerpen

Nu, laten we eens kijken naar een paar belangrijke onderwerpen binnen gelijkwaardig ouderschap.

Opvoeding, daar begint het allemaal. Jullie komen allebei uit verschillende gezinnen en hebben verschillende ideeën over opvoeding. En dat is prima! Het is belangrijk om openlijk met elkaar te bespreken wat jullie belangrijk vinden in de opvoeding van jullie kind. Praat over welke kwesties er echt toe doen en welke niet. Denk na over wat het beste is voor jullie kind en waar jullie de meeste aandacht aan willen besteden. Misschien wil je ene ouder dat het kind leert breien, terwijl de andere ouder hoopt op een toekomstige voetbalster. Door hierover te communiceren, kunnen jullie samen de beste opvoedingsstrategieën bepalen.

Dan hebben we de taakverdeling. Oei, daar gaan we, het beruchte onderwerp waarbij iedereen zijn adem inhoudt. Maar vrees niet! Het verdelen van taken tussen ouders kan op een eerlijke en gelijkwaardige manier gebeuren. Denk aan zorgtaken, huishoudelijke taken, schoolgerelateerde taken, praktische taken en zelfs financiële verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om deze taken te verdelen op basis van ieders competenties en plezier. En laten we vooral niet vergeten om elkaar de broodnodige erkenning te geven. Ga regelmatig in gesprek over wie wat oppakt, want de omstandigheden kunnen veranderen. Misschien krijg je een nieuwe baan die meer energie vergt, komt er een kleine spruit bij of duiken er nieuwe buitenschoolse activiteiten op. Onthoud dat een eerlijke en constructieve taakverdeling bijdraagt aan een gelukkiger gezin. En wie wil er nou niet een gelukkig gezin? Juist ja, iedereen!

En laten we het belang van steun niet vergeten. Als stel is het van cruciaal belang om elkaar te ondersteunen, maar soms kan die steun veranderen in vijandigheid. We hebben het over het niet steunen van elkaars keuzes, het openlijk bekritiseren, sarcastische opmerkingen maken of elkaar ondermijnen. Dit soort gedrag kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van jullie kinderen, zonder dat jullie het doorhebben. Meningsverschillen en het gevoel niet gesteund te worden, kunnen namelijk een nadelig effect hebben op jullie emotionele welzijn. Dus, praat hierover wanneer jullie kinderen even niet in de buurt zijn! Bespreek hoe jullie omgaan met emoties en wat jullie nodig hebben van elkaar. Het is belangrijk om elkaar te steunen en te ontdekken welke behoeften jullie allebei hebben. Het motto hier is: “samen staan we sterk, maar samen lachen we nog harder.”

Natuurlijk, het gezin. Dat is waar het allemaal om draait. Wanneer er binnen het gezin op een constructieve manier wordt gediscussieerd, kunnen jullie kinderen waardevolle vaardigheden leren. Maar let op, dit betekent niet dat jullie kinderen getuige moeten zijn van alle meningsverschillen over opvoeding. Ze hoeven geen toeschouwer te zijn bij jullie discussies. Dus, zorg ervoor dat jullie volwassen zaken onderling bespreken en laat jullie kinderen hier buiten. Bespreek meningen met respect, zodat ze leren hoe ze conflicten op een gezonde manier kunnen oplossen. Jullie zijn tenslotte het rolmodel dat ze nodig hebben.

Als moeder, laten we eerlijk zijn, is het vaak jouw instinct om ervoor te zorgen dat je kinderen niets tekortkomen. Maar laten we de waarheid onder ogen zien, dit is een zware last om alleen te dragen. Een ongelijke verdeling van opvoedingsverantwoordelijkheden kan leiden tot een gestreste moeder. En dat wil niemand, toch? Dus, door gelijkwaardig ouderschap te omarmen en als team samen te werken, kunnen jullie die last delen. Zorg ervoor dat beide ouders zich even verantwoordelijk voelen voor de zorg van de kinderen en de huishoudelijke taken. Ben je benieuwd hoe gelijkwaardig het bij jullie thuis is verdeeld, vul dan de checklist in. En wie weet, misschien ontdek je wel dat je partner een verborgen talent heeft voor het vouwen van een perfecte luier (dat verdient een medaille!). 

Conclusie

Hoogste tijd dus om openlijk te praten over gelijkwaardig ouderschap. Kies een moment waarop jullie beiden de tijd en ruimte hebben om hierover te praten. Stel elkaar vragen (geen beschuldigingen of kritiek). Start met samenwerken, communiceren en het ouderschap een beetje luchtiger maken. En vergeet niet, lachen is toegestaan (en stiekem zelfs aanbevolen). Veel succes en happy parenting!

Herstel van overmatige stress als moeder

Kom je er niet meer uit en heb je het gevoel dat je overbelast bent? Heb je al van alles geprobeerd en niets heeft tot nu toe echt geholpen? Je wilt weer de moeder worden die je altijd al voor ogen had, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Met ruim 19 jaar ervaring binnen de hulpverlening en overige gebundelde kennis,  heb ik een online cursus gemaakt, om methodisch in 7 stappen, stap voor stap vooruit te komen. 

Door de stappen ga je ontdekken dat

  • Je weer energie krijgt
  • Je jouw grenzen beter kan bewaken
  • Je weer plezier krijgt in de dingen die je doet
  • Je aankan wat er op je pad komt, zonder emotioneel uit balans te raken

Wat ik weet, gun ik jou ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Herstel in 7 stappen van overmatige stress

Download gratis 👇🏼

Gratis download Herstel in 7 stappen van overmatige stress
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

mockup checklist gelijkwaardig ouderschap
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het stappenplan naartoe sturen?

Boekomslag nieuwsbrief 'verfrissende bries'
50%

Je bent er bijna! 🎉

Waar mag ik het boekje naartoe sturen?

Boekomslag 53 tips om stress te verminderen